Grenache (eller Garnacha) er en af de mest udbredte rødvinsdruesorter i verden. Den modner sent, så den har brug for varme, tørre forhold som dem, man finder i Spanien, hvor druen højst sandsynligt stammer fra. Den dyrkes også på den italienske ø Sardinien, det sydlige Frankrig, Australien og Californiens Monterey AVA, Paso Robles og San Joaquin Valley.
Den er generelt krydret, med bærsmag og blød på ganen og producerer vin med et relativt højt alkoholindhold, men det kræver omhyggelig kontrol med udbyttet for at opnå de bedste resultater. Karakteristiske smagsprofiler på Grenache inkluderer smag af rød frugt (hindbær og jordbær) med en subtil, hvid peber krydderi note. Grenache-vine er meget tilbøjelige til oxidation, med selv unge eksempler, der har potentialet til at vise brunfarvning (eller “murning”), som kan bemærkes rundt om kanten, når man vurderer vinen i en vinkel i glasset. Efterhånden som Grenache ældes, har vinene en tendens til at få mere læder- og tjæresmag. Vine lavet af Grenache har en tendens til at mangle syre, tannin og farve, og det er ofte blandet med andre varianter som Syrah, Carignan, Tempranillo og Cinsaut.
I Spanien er der ensortsvine lavet af Garnacha tinta (rød Grenache), især i de sydlige Aragon-vinområder Calatayud, Carinena og Campo de Borja, men det bruges også i blandinger, som i nogle Rioja-vine med tempranillo. Grenache er den dominerende sort i de fleste sydlige Rhône-vine, især i Châteauneuf-du-Pape, hvor den typisk er over 80 % af blandingen. I Australien blandes det typisk i “GSM”-blandinger med Syrah (almindeligvis kendt som Shiraz i det land) og Mourvèdre med gamle vineksempler i McLaren Vale. I Italien har den sardinske D.O.C. vin Cannonau di Sardegna er ved lov 90% lokal Grenache (Cannonau på sardinsk). Grenache bruges også til at lave rosévine i Frankrig og Spanien, især dem fra Tavel-distriktet i Côtes du Rhône og dem i Navarre-regionen. Og de høje sukkerniveauer af Grenache har ført til omfattende brug i forstærkede vine, herunder de røde vins doux naturels i Roussillon, såsom Banyuls, og som grundlag for de fleste australske forstærkede vine.
Klik på navnet for yderligere information om vinen:
Denne hjemmeside benytter cookies.
Vi benytter cookies til at tilpasse vores indhold og annoncer samt til at analysere trafikken på vores site. Dette hjælper os med at opnå en bedre forståelse af, hvordan folk bruger vores hjemmeside, og hvordan de tilgår den.
Du skal være over 18 år for at kunne købe alkohol i vores shop. Ved at trykke "Godkend"", accepterer du dette samt webstedets cookie og privatlivspolitik. Læs mere